In deze nieuwe rubriek in het VDM kwartaalbericht stellen we één kunstwerk uit het Depot centraal. Bestuurslid Janine van Zoest gaat samen met een VDM lid én één van de medewerkers van het DM op zoek naar een uniek stuk om uit te lichten. Dit keer gaan Jup de Groot en Manon van der Mullen op zoek naar…

Na een kop koffie aan de gezellig team-tafel in het Depot gaan we op zoek naar het kunstwerk. Manon begeleid ons naar de juiste ruimte, een heuse snoepwinkel voor oud-museumdirecteur Jup de Groot. Het liefste trekken we alle rolwanden open, maar we zijn hier met één doel.

Kunstenaar Daniel Mülhaus (Daan), werd op 21 februari 1907 in Dordrecht geboren. Hier woonde en werkte hij ook. Mülhaus vormde zich zelf en schilderde, aquarelleerde en tekende stadsgezichten, landschappen, bloemen en portretten in een impressionistische stijl. 

In 1979 en 1980 had Jup de Groot diverse gesprekken met Daan over een tentoonstelling van zijn werk in Dordrecht. In 1981 kwam hij te overlijden, van een tentoonstelling is het helaas nooit gekomen.

”Atelier in Pictura” wordt algemeen gezien als het topwerk van de Dordtse impressionist Daan Mülhaus 1907-1981. Het schilderij uit 1954 is geen olieverf- of waterverfschilderij, maar één in een niet alledaagse techniek, die met temperaverf. 

Regelmatig werd er foutief gesproken van een gouache, maar dat is een ander materiaal. Zowel tempera als gouache wordt met water verwerkt maar het bindmiddel van tempera is meestal eidooier en anders caseïne. Tempera lost na droging niet meer op terwijl dit bij gouache wel kan. Eeuwenlang werd tempera gebruikt als onderschildering voor olieverfschilderijen. Schilderijen in deze gecombineerde olie/temperaverftechniek zijn vaak in een verrassend goede conditie gebleven. 

Atelier in Pictura is door Mülhaus vaak gebruikt en tentoongesteld. In die periode toonde Dordrechts Museum duidelijke belangstelling om dit werk voor het museum aan te kopen. Maar Mülhaus wilde hier niet aan meewerken. ,,Ik voel er niets voor om schilderijen voor het depot te leveren!” was zijn duidelijke stellingname. 

Hoe komt VDM aan dit prachtige schilderij zie ik u denken? De heer L.J. Bol, ex-directeur van de Dordtse musea, schreef op 12 oktober 1974 over het geschilderde atelier aan deze Picturiaan: ‘Met groot genoegen en bewondering zag ik bij de opening van de Pictura-tentoonstelling in ‘Waarheid en Vrede’ uw zeer mooi, rijk en stralend ‘luministisch’ schilderij. Alle Hulde!’. 

Mevrouw Elly Stegeman, toenmalig voorzitter van VDM, overhandigde op 18 juni 1992 het schilderij aan Jup de Groot als jubileumgeschenk voor het 150 jarig bestaan van de vereniging aan het museum. 

Volgend kwartaalbericht gaan Jup, Manon en Janine weer opnieuw op zoek naar een prachtig stuk in het Depot met een mooi VDM verhaal. 

Meer kunst in beeld

Uitgelicht

Andere ogen

Uitgelicht

Schefferweetjes 11

Uitgelicht

In gesprek met ….