Vertel eens iets over achtergrond en leefsituatie?
Christiaan Visser en Mariska Visser – Smits zijn gezamenlijk de eigenaren van Art&Dining, het restaurant in het Dordrechts museum. Samen hebben ze twee kinderen en Christiaan heeft nog 2 oudere dochters.
Daarnaast zijn ze sponsoren van de Vereniging Dordrechts Museum. Al een kwart eeuw is Christiaan werkzaam in de horeca, voornamelijk op en rond het eiland van Dordrecht met uitstapjes op grote hoogte
(de Euromast). 

Vertel eens iets over Art & Dining?
Art & Dining is een heel mooi restaurant in het Dordrechts museum met een diverse scala aan mogelijkheden. Dagelijks, tijdens de openingstijden van het museum, serveren we ‘s ochtends koffie met gebak, lunch en borrel aan de museumbezoekers. We zijn van alle markten thuis: we verzorgen van intieme diners tot huwelijksvoltrekkingen, van jubilea tot bedrijfsfeesten in bijvoorbeeld de van Strij salon en Schoumanzaal. En het jaarlijkse diner van de burgemeesters uit de regio. Ook weten steeds meer mensen van buitenaf Art&Dining te vinden. 

Wat is de meerwaarde van een restaurant in een museum? Wat voegt het toe?
We zijn de huiskamer van het museum. Het zorgt ervoor dat de gasten een complete dag hebben. Veel mensen komen voor een hele dag en daar hoort in onze optiek “opstarten” met koffie, lekker lunchen en een wijntje met een bitterbal zeker bij! 

Het is ook een speciaal soort horeca. Ik zie soms mensen heel lang naar een schilderij turen, dan komen ze binnen, ze zijn nog niet gaan zitten of ze willen hun koffie al op tafel. Die tijd en rust gunnen ze zich kennelijk niet. Soms wisselen we drie keer per uur van tafel. Het leuke is dat als het dat goed wordt uitgevoerd, het lukt om snel te bedienen, ze terugkomen voor de lunch en dan weer voor de borrel. Hoogspanning, hard werken, maar ik kan er wel mijn rol uithalen laat ik het zo zeggen. En natuurlijk moet de prijs te doen zijn. 

Had/heeft Christiaan iets met kunst?
Ik ben hier komen werken in 2014 – vlak voor de opening van de tentoonstelling “Willem II kunstkoning”. Ik had er eigenlijk weinig mee. 

Nu ben ik het steeds meer aan het waarderen zeker omdat je meer context mee krijgt. 

Wat is uw eigen favoriete werk in het Dordrechts Museum?
De luistervink van Nicolaes Maes. Dat kwam nadat ik bij het programma “Hier zijn de van Rossems” (toen nog 3) het verhaal erachter hoorde en onder de indruk was. Het is voor mij helemaal gaan leven. Ik ben ook een keer met een rondleiding mee geweest en daar kwam dat verhaal óók terug. Eigenlijk zou iedereen een keer met zo’n rondleiding mee moeten gaan en dat raad ik onze gasten ook vaak aan. 

Wat hoort u van de klandizie over het museum (behalve natuurlijk dat ze moeie voeten voeten hebben)?
Dat men de tentoonstellingen altijd goed verzorgd en interessant vindt. En met name de verbazing over de kwaliteit van de vaste collectie. 

Vertel eens iets over de kunst in Art & Dining?
Na de Corona is er zes eeuwen schilderkunst op de wand gekomen een hele diverse bonte verzameling. Maar vergeet ook de van Strij salon en Schouman zaal niet. Deze werken geven een enorm “wouw”-effect aan de zalen. 

Hebben jullie plannen voor de toekomst van Art & Dining en wat zijn die?
We willen uitbouwen. Zo denken we erover om meer de verbinding te zoeken met andere activiteiten in Dordrecht, bijvoorbeeld de firma Rutte. Hoe mooi zou het zijn om de collectie likeuren van Rutte hier te kunnen presenteren. We hebben een schaap gehad, beschilderd met de sterrennacht, van Studio Blijmakers van Erica de Winter, een creatieve dagbesteding voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Misschien geen kunst maar leuk vonden de bezoekers het wel. Zo zijn we ook maatschappelijk actief. 

Wat houdt het sponsorschap in?
Eerlijk gezegd is dat sponsorschap iets wat al liep, we hebben het overgenomen. Maar we vinden wel dat het erbij hoort: inmiddels zijn we ook lid van de Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum. 

Meer kunst in beeld

Uitgelicht

’n Gesprek met Take pART

Seizoensbericht

Herfstbericht 2023

Uitgelicht

Interview Denken over schenken