Take pART is het jongeren talentenprogramma van het Dordrechts Museum. Een programma van, door en voor jongeren, met als doel het museum en kunst toegankelijker te maken. Het programma bestaat sinds 2014. Ieder jaar krijgen vijftien jongeren tussen de 16 en 22 jaar de kans om te werken in het museum en een uniek kijkje achter de schermen te krijgen. Take pARTners gaan op zoek naar hun eigen talent en worden daarbij begeleid door ervaren (museum)profs. In het decembernummer 2022 van Culture stond al een artikel over de plannen van de take pART lichting 2022-2023. De website: www.take-part.nl

We spreken met Cherylia Boussakou (links) en Joëlle Hoogendoorn. 

De passie voor kunst is voor take pARTner Cherylia (19) begonnen op de middelbare school, hier zat ze in de kunstklas Op het moment studeert ze aan de kunstacademie St. Joost te Breda. Haar deelname aan take pART begon op de middelbare school. 

Joëlle werkt bijna 4 jaar in het museum waar ze twee functies combineert. Zo is ze educator tentoonstellingen en de coördinator van Take pART. 

Waarom een jongerenafdeling?

Take pART is in het leven geroepen omdat het Dordrechts Museum zich verantwoordelijk voelt voor het bereiken van een nieuwe generatie stadsgenoten. Waarbij vragen worden gesteld als: Hoe kunnen we investeren in Take pARTners en bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling? Maar ook, hoe kunnen zij bijdragen doen aan het museum? Het is een wederkerig programma. Ze worden niet alleen gevraagd om het museum te adviseren, maar ook om projecten zelf te bedenken, op te zetten en uit te voeren. Een goed voorbeeld hiervan is de avondopening “Art After Dark”. Hiermee bereikte het museum significant meer jonge bezoekers.

Jongeren en ouderen verbonden door kunst 

Take pART creëert echter niet alleen voor andere jongeren. Ook oudere bezoekers zijn laaiend enthousiast. Uit reacties blijkt dat ouderen het juist leuk vinden door de ogen van jongeren te kijken en met hen in gesprek te gaan over kunst. ”Je laat me echt anders kijken naar deze schilderijen en collectie” aldus één van de 200 deelnemers na het meedoen aan een Take pART rondleiding. 

De jongeren krijgen een handleiding met informatie over het museum en de geschiedenis ervan. Maar de Take pARTners worden vooral aangemoedigd daar informeel mee om te gaan en persoonlijk accenten toe te voegen. 

De rondleidingen zijn allemaal uniek en zelf ontwikkeld door de Take pARTners. Hierdoor sluiten ze naadloos aan bij de persoon die hem geeft. Zo is er een multi-zintuigelijke rondleiding geweest, een rondleiding over symbolisme maar ook over de kledingstukken die voorkomen in de schilderijen uit onze collectie. 

Vinden jongeren kunst echt saai? 

Cherylia heeft gelukkig veel mensen in haar omgeving die ook geïnteresseerd zijn in kunst. Het is daarnaast helemaal OK dat niet iedereen kunst leuk vindt, aldus Joëlle. Er wordt weleens gezegd dat er musea zijn “voor iedereen en dat ze voor iedereen wat hebben”. Maar voetbal is ook niet voor iedereen. Waar het om gaat is dat je mensen een kans geeft om te zien wat er is. Dat ze er geweest zijn, en hun mening op zo’n ervaring kunnen baseren. 

Wat vind je dat middelbare scholen méér kunnen doen om museum en kunst toegankelijker te maken voor jongeren? 

Cherylia heeft tijdens haar middelbare school periode in een kunstklas gezeten. Dan krijg je aardig wat bagage mee: kunstgeschiedenis, schilderles en excursies. Maar sommige scholieren hebben geen idee wat er allemaal is, en dat is zonde. Die verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij middelbare scholen, maar ook bij musea, gemeenten. Soms vergeet men ook te kijken naar de culturele pareltjes binnen de eigen stad. Meestal gaan middelbare scholieren een keer op excursie naar een museum, en dat is dan vaak het Rijksmuseum. 

Enthousiasme voor kunst 

Hoe lukt het Take pART om andere jonge mensen enthousiast te maken over kunst? Bijvoorbeeld door het eerdergenoemde Art after Dark: een avondopenstelling georganiseerd door de jongeren van Take pART, waar meer dan 300 mensen op af kwamen. Er was een DJ, kunst plaktattoos, allerlei activiteiten, en veel meer. En oh ja, we horen regelmatig bezoekers van alle leeftijden lachen om de teksten van de Take pART-deelnemers bij kunstwerken in de vaste collectie. Deze zijn altijd op zaal te bewonderen. 

Ieder jaar zoekt het Dordrechts Museum nieuwe Take pARTners, de aanmeldingsdeadline voor Take pART 2023-2024 staat op 1 oktober. 

Tip: kijk eens op de vernieuwde website: www.take-part.nl, of volg @Dordrechtsmuseum op Tiktok of @Takep.ART op Instagram 

Meer kunst in beeld

Uitgelicht

Andere ogen

Verslag activiteit

Fotoverslag excursie stadsdepot Dordrecht

Uitgelicht

Nader bekeken – Pyke+Koch