Jan Wor: fotograaf Jeffrey Groeneweg

Uw voorouders waren beiden zilver- en goudsmid. Wat deed nu de vonk bij jou overspringen? 

Ongeveer acht jaar geleden werkte ik op zaterdagmiddagen als vrijwilliger in Huis van Gijn. De toenmalige conservator van Huis van Gijn herkende mijn achternaam en zo ben ik er achter gekomen dat het Dordrechts Museum in het bezit is van zilver stukken gemaakt door voorouders van mij en die onder meer tentoongesteld worden in het Huis van Gijn. Ik heb dus nooit geweten dat mijn voorouders rond 1700 zilver- en goudsmeden waren! 

Het zou zomaar kunnen dat de huidige generatie minder met antiek en kunst nijverheid heeft dan jouw generatie. Hoe denkt je dat bij je leeftijdgenoten daar meer belangstelling voor kan worden gewekt? 

Ik zou het eigenlijk niet weten. Zelf houd ik van mooie en bijzondere stukken en heb altijd al een fascinatie gehad voor zilver en goud, vergulde items, mooie stukken op tafel, antiek en kunst, met name uit de 17de en 18de eeuw. Mijn huis is volledig antiek ingericht en mijn vrienden vinden het erg prachtig, maar zouden het zelf niet zo inrichten. Ook vergt het natuurlijk veel meer onderhoud en in deze moderne tijd willen ze het graag allemaal zo praktisch mogelijk houden. 

Dan hoop ik dat er een vonk op je vrienden overspringt! Volgende vraag: welke van de tentoongestelde zilver objecten vind je het mooist en waarom? 

Ik heb gekozen voor 2 kandelaars in Lodewijk XIV stijl, een strooibus en een theebus, gemaakt door mijn verre voorouders. De theebus vind ik het mooist. Het is vrij klein (10cm), maar de twee gaaien en de bloemmotieven op het theebusje zijn heel gedetailleerd en prachtig uitgewerkt. 

Wat houdt je werk als floormanager in het museum in? 

Als floormanager ben ik verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, planning en logistiek. Ik maak draaiboeken voor o.a. evenementen en openingen van tentoonstellingen. Kortom het reilen en zeilen op de werkvloer in samenwerking met het hoofd beveiliging. Daarnaast zorg ik voor de contacten met vrijwilligers. Ik vind het leuk om met mensen samen te werken in een historische en culturele omgeving die voortdurend in beweging is en zorg te dragen dat de bezoekers een mooie dag hebben gehad in het museum. 

Tot slot: zou u in het kort iets willen vertellen over uw Butler Service? 

Ik heb een tijd in Londen gewoond en gewerkt, ervaring opgedaan in een privé huishouden. Na terugkomst in Nederland kwam ik op het idee om zelf iets te gaan starten in de huishouding op een hoogstaand niveau. Af en toe krijg ik een aanvraag b.v. in Den Haag voor een diner of event in een ambassade.
Een fulltime baan wil ik er niet van maken. Mijn werk als floormanager en als Butler Service vind ik beiden erg leuk en goed te combineren. Never a dull moment! 

Meer kunst in beeld

Verslag activiteit

fotoserie Jubileumavond 180 jaar Dordrechts Museum

Uitgelicht

Schefferweetjes 7

Seizoensbericht

Lentebericht 2023