Beste VDM-leden,VDM heeft onlangs een restauratiefonds opgericht om bij te dragen aan het behoud van een van Nederlands oudste museale collecties. Dankzij het VDM-Restauratiefonds kan het prachtige schilderij De aanbidding van de herders van Benjamin Gerritsz. Cuyp worden hersteld. Door de tand des tijds is dit werk flink aangetast, maar door een mooie bijdrage uit het fonds kan het straks in perfecte staat worden getoond aan het publiek.
Directeur Peter Schoon: ”Het restauratiefonds is een teken van de warme betrokkenheid van onze vriendenvereniging. Dankzij de bijdragen uit dit fonds krijgen we de kans om de conditie en de kwaliteit van onze collectie te versterken en het publiek te laten genieten van mooi gerestaureerde werken.”
De aanbidding van de herders is het eerste werk dat uit het restauratiefonds van VDM wordt gerestaureerd. De algehele conditie van het werk maakte een restauratie noodzakelijk. Zo is bijvoorbeeld de verfhechting onstabiel, zijn er verschillende beschadigingen in het schilderij en is de vernislaag sterk vergeeld.
Benjamin Cuyp (1612-1652) is een van de drie kunstenaars die de Dordtse familie Cuyp voortbracht. Zij waren en zijn nog steeds toonaangevend voor de 17de-eeuwse schilderkunst in Dordrecht. Benjamin was de jongere halfbroer van Jacob Gerritsz. Cuyp en oom van Aelbert Cuyp. Hij legde zich toe op Bijbelse voorstellingen, waaronder het populaire thema van de aanbidding van de herders. Het te restaureren schilderij is daar een prachtig voorbeeld van.

Meer kunst in beeld

Uitgelicht

Extra aandacht voor de landschappen van Alexander Wüst

Uitgelicht

Het curatorenprogramma 2020 van VDM en Dordrechts museum

Uitgelicht

Leven van Leer – tentoonstelling t/m 24 januari 2021