Home > Activiteiten > Van Hoogstraten in perspectief

Van Hoogstraten in perspectief

Locatie
Datum
Tijd
Prijs
Dordrecht Museum, Schoumanzaal
5 november 2023
15.00 uur
€. 7,50

We kunnen dit kwartaal natuurlijk niet voorbij laten gaan zonder met onze activiteiten extra aandacht te besteden aan Samuel van Hoogstraten en we hebben deze speciaal op de zondagmiddag georganiseerd zodat zoveel mogelijk mensen van deze uitnodiging gebruik kunnen maken.

Met de meest recente aanschaffingen heeft het Dordrechts Museum inmiddels een collectie van het werk van Samuel van Hoogstraten opgebouwd welke uniek is over de hele wereld.
Geboren in Dordrecht in 1627 was hij na les te hebben gehad van zijn vader vanaf 1640 werkzaam in het atelier van Rembrandt wiens stijl met name goed te herkennen is in zijn tekeningen. Later ontwikkelde hij een geheel eigen oeuvre met veel belangstelling voor perspectief en trompe-l’oeil en werkte veel in het buitenland waaronder Wenen, Rome en Londen, (denk aan het portret ten voeten uit van Sir Norton Knatchbull), waar hij zich in de hoogste kringen begaf.

Afbeelding: Hoogstraten, S. v., Muntmeesters…, 1657

Hij was tevens dichter, romancier en toneelschrijver en schreef een in zijn tijd zeer populaire en belangrijke “Inleyding tot de hooge schoole der schilderkonst”
Wie anders dan Sander Paarlberg, conservator oude kunst kan ons vol enthousiasme meer vertellen over Samuel van Hoogstraten. Zowel op de site van het Dordrechts museum als op onze eigen site treft u vast een geweldig voorproefje aan met Sander Paarlberg over de meest recente aanwinst. 

Wij hopen u te treffen in de Schoumanzaal en drinken na afloop graag een drankje met u bij Art & Dining. 

Kunst in beeld

  • Andere ogen

  • Meer activiteiten