Home > Activiteiten > Het oog van Jan Veth

Het oog van Jan Veth

Locatie
Datum
Tijd
Prijs
Schoumanzaal, Dordrechts Museum
16 maart 2023
15.00 uur
€. 6,50

Aanmelden activiteit

Lezing door Quirine van der Meer Mohr, conservator schilderkunst 19de eeuw

afbeelding: detail Jan Veth, Karen, 1892 Kröller-Müller Museum 

De in Dordrecht geboren Jan Veth, 1864-1925, was een veelzijdig man. Een van de meest gewaardeerde portretschilders en kunstcritici van zijn tijd. Een aantal portretten van zijn hand is in het Dordrechts Museum nu al te zien: Portret van Heintje, een meisje uit het Gooi en Frank van der Goes, journalist en oprichter SDAP.

Hij is met recht een beschouwende geest te noemen. Iemand die de kunst en de mensen om hem heen observeerde en haarfijn vastlegde. En niet alleen zijn eigen kunst bekeek hij met een scherpe blik. Zijn intelligente en vlijmscherpe mening over de kunst van anderen was toonaangevend in de kunstgeschiedenis en zijn inzet voor openbaar kunstbezit geldt nog tot op de dag van vandaag. Veth zag als een van de eersten in Nederland het talent van Vincent van Gogh en adoreerde het werk van Breitner en Jan Toorop. Als Rembrandtkenner stond hij aan de wieg van Museum het Rembrandthuis. Hij was ook degene die erop wees dat er toch wel erg veel werk van Aelbert Cuyp naar Engeland verdween en waarschuwde ervoor dat niet al het werk van Cuyp uit Nederland zou verdwijnen. 

Vanaf 18 februari komt er een overzichtstentoonstelling van zijn werk: ‘Het oog van Jan Veth’ in het Dordrechts Museum. De expositie vertelt ook over de mens achter de kunst. Brieven en geschriften wekken de geesteswereld van de kunstenaar tot leven.

Aanmelden via deze website en door overmaking van € 6,50 onder vermelding van uw lidnr. en ‘Veth’. 

Kunst in beeld

  • ‘Turner in Dordrecht’ in gesprek met Sander Paarlberg

  • Meer activiteiten