Home > Activiteiten > Een reis naar Engeland voor VDM-leden

Een reis naar Engeland voor VDM-leden

Locatie
Datum
Prijs
Deelnemers
Engeland
8 september 2019
Vol
60

Zoals aangekondigd in het Lentebericht 2019 organiseert VDM een (bus)reis naar Engeland in de aanloop naar de grote najaarstentoonstelling van 2020 rondom Aelbert Cuyp. Deze reis vindt plaats van woensdag 29 april tot en met zondag 3 mei 2020. De reis wordt voorbereid door een werkgroep. De namen van de leden daarvan vindt u aan het eind van dit stuk.

Op de recente belangstellingspeiling is positief geageerd door bijna 90 VDM-leden! Hoewel we met een grotere bus reizen dan op voorgaande reizen bleek naar verwachting het aantal gegadigden groter te zijn dan het aantal beschikbare plaatsen (circa 60). Deze plaatsen zijn verdeeld via loting door de notaris. Er is alleen nog aanmelding mogelijk voor de wachtlijst.

Met touroperator Travelstore Waalse kerk in Dordrecht gaan we vijf dagen met de bus op reis naar Engeland. We verblijven twee nachten in een zeer luxe hotel in het centrum van Oxford en logeren op de heen- en terugreis in middenklasse hotels. Onder deskundige begeleiding van conservator Sander Paarlberg bezoeken we musea en landhuizen met prachtige werken van Aelbert Cuyp en zijn navolgers, onder wie Turner en Constable. Er zal ook ruimte zijn om van een aantal van deze landhuizen, die bijna alle onderdeel zijn van de National Trust, de prachtige tuin in lentetooi te bezoeken. Sander zal op één van de avonden een korte lezing geven over de voorbereidingen van de tentoonstelling “In het licht van Cuyp” in het DM.

Omdat het nog bijna een jaar duurt voordat we vertrekken kon het reisplan nog niet tot in detail worden ingevuld, maar we zijn ervan overtuigd dat we een prachtige reis zullen hebben. In de komende tijd zal de werkgroep de deelnemers op verschillende momenten nadere informatie geven.

Het reisplan ziet er op dit moment als volgt uit:

• Woensdag 29 april
Vroeg vertrek uit Dordrecht naar Calais en door de Eurotunnel naar Folkestone. Aan het eind van de middag rondleiding in de Dulwich Picture Gallery in zuid Londen. Het door Sir John Soane ontworpen gebouw is een juweel van Regency architectuur en de collectie Europese schilderkunst is van topniveau. De oprichters van het kleine museum behoren tot de belangrijkste verzamelaars van het werk van Aelbert Cuyp en dit is de eerste purpose-built public art gallery (geopend in 1817) en ook het eerste museum waar werken van Cuyp blijvend tentoongesteld werden.
Vandaar gaan we naar ons hotel tussen Dulwich en Oxford, met s’ avonds een diner.

• Donderdag 30 april
Deze dag bezoeken we twee landhuizen van de familie De Rothschild, namelijk Waddesdon Manor in Aylesbury en Ascott House in Leighton Buzzard. Waddesdon Manor is gebouwd in neorenaissancestijl met het uiterlijk van een Frans château en wordt veelvuldig gebruikt als filmlocatie. Er is een indrukwekkende collectie kunstnijverheid en schilderkunst die nooit wordt uitgeleend. De topstukken van Aelbert Cuyp (en andere meesters) zijn dus alleen in dit National Trust huis te zien, met fraaie tuinen.
Ascott House is een Jacobean House, dat nog een deel van het jaar wordt bewoond door de familie De Rothschild. Hier hangt het mooiste gezicht op Dordrecht van Cuyp en er zijn meer werken van Cuyp. De tuin is zeker de moeite waard. En bijzonder: modern van aanleg.
We lunchen onderweg, mogelijk in de stallen van Waddesdon Manor. Diner in ons hotel in Oxford.

• Vrijdag 1 mei
In de ochtend bezoeken we het honderden jaren oude Jacobijnse Anglesey Abbey in Lode met opnieuw een prachtige tuin, waar we mogelijk ook kunnen lunchen. Naast een schilderij van Cuyp zijn hier vooral ook veel Engelse landschappen te zien van kunstenaars als Thomas Gainsborough, John Constable, Richard Wilson en anderen die sterk door Cuyp zijn beïnvloed. In de middag worden we welkom geheten en rondgeleid in het imposante Woburn Abbey, eigendom van The Duke & Duchess of Bedford. In Woburn Abbey bevindt zich een wereldberoemde collectie schilderkunst met maar liefst drie prachtige werken van Cuyp!
De avond is ter vrije besteding in Oxford. Het centrum van Oxford is levendig en er zijn talrijke mooie straten en leuke eetgelegenheden, waarover u te voren van ons informatie krijgt.

• Zaterdag 2 mei
‘s Morgens kunt u na het ontbijt zelf Oxford verder ontdekken met mogelijkheid een stadswandeling of boottocht te maken. Ook kunt u vanaf 10 uur het Ashmolean Museum bezoeken met werk van Cuyp. Of de beroemde Bodleian Library van Oxford University. Na de lunch op eigen gelegenheid vervolgen we het gemeenschappelijk programma.
We gaan met de bus naar Petworth House and Park in West Sussex, dat een geweldige kunstcollectie van Lord Egremont huisvest. De tuinen zijn ontworpen door de beroemde Capability Brown. Er is een schat aan prachtige schilderijen van Turner, die een groot bewonderaar van Cuyp was en die hier kind aan huis was. De speelfilm ‘Mr. Turner’ uit 2014 is hier deels opgenomen. Daarna gaan we naar ons hotel in Canterbury voor diner en de laatste overnachting.

• Zondag 3 mei
Bezoek aan Canterbury met als hoogtepunt de kathedraal. Na de lunch aanvaarden we de terugreis naar Nederland. Aan het begin van de avond zijn we weer terug in Dordrecht.

Prijs en hotel

De prijs voor deze reis bedraagt € 1100,00 per persoon als u verblijft in een 2-persoonskamer en € 1190,00 per persoon als u verblijft in een 1-persoonskamer.
In de prijs is inbegrepen: vervoer per bus, 2 overnachtingen met ontbijt in een luxe hotel (Oxford) en 2 overnachtingen met een ontbijt in een middenklasse hotel (tusen Dulwich en Oxford en bij Canterbury), 4 lunches, 3 diners (diner op vrijdag in Oxford zelf regelen) en de toegang tot de musea en tuinen. De beschikbaarheid van 1-persoonskamers is beperkt. Gezien de te bezoeken locaties is het belangrijk dat de deelnemers goed ter been zijn!

De aanmeldingstermijn is gesloten. Er staan 60 deelnemers op de lijst en er is een reservelijst. Wanneer u op de reservelijst wilt worden geplaatst kunt u daarover telefonisch contact opnemen met Jos Faaij tel. 0786145494 of 0626185905
 

 

Na uw aanbetaling ontvangt u een bevestiging dat u op de aanmeldingslijst staat. Wanneer het aantal aanmeldingen het aantal beschikbare plaatsen overschrijdt zal de notaris de volgorde van de deelnemers op de lijst bepalen via loting. U ontvangt hierover zo snel mogelijk na 20 juni 2019 bericht. Degenen die zijn uitgeloot ontvangen de aanbetaling terug, maar behouden desgewenst hun plaats op de lijst als reservedeelnemer.

Ziektekostenverzekering, reisverzekering en annuleringsverzekering zijn voor de verantwoordelijkheid van de deelnemers zelf. Onze reisorganisatie Travelstore kan u een reis- en of annuleringsverzekering leveren.
In januari 2020 ontvangt u een overzicht van de annuleringsvoorwaarden en een verzoek om de restantbetaling.

De werkgroep Engelandreis:
Reinder Eggens , Jos Faaij, Lia van de Kerkhof, John Reijnders en Nelleke Smits.

Voor nadere informatie kunt u terecht bij
Lia van de Kerkhof 06-22471046 liavandekerkhof@hotmail.com
Jos Faaij 06-18265905 atjfaaij@kpnplanet.nl

Kunst in beeld

  • KunstZin

  • Meer activiteiten