Home > Activiteiten > Lezing ‘Beet’

Lezing ‘Beet’

Locatie
Datum
Tijd
Prijs
Deelnemers
Dordrechts Museum, Schoumanzaal
23 augustus 2019
15.00 uur
€ 10,- lezing, glaasje wijn en vishapje
60

Beet! Een kreet die het hart van menig sportvisser harder laat kloppen. Want wat is er mooier dan vanaf de waterkant of een boot een visje te verschalken en dit later een tweede leven te gunnen of op de een of andere smakelijke manier te verwerken.
Vanaf 29 juni is óns visseizoen geopend, althans in het museum met de tentoonstelling Beet! Vissen naar verborgen betekenissen.
Op vrijdagmiddag 23 augustus, vrijdag is immers voor velen visdag, zal Henk Slechte een lezing geven naar aanleiding van de tentoonstelling Beet. Deze tentoonstelling laat zien hoe sterk vis de Nederlandse kunst en cultuur heeft verrijkt. Van Bruegels De grote vissen eten de kleine tot Eschers Water en Lucht. Steeds weer hebben kunstenaars vissen uitgebeeld en als religieus, erotisch of satirisch symbool gebruikt. Bijbelse verhalen als de Wonderbare visvangst en Jonas in de walvis komen voorbij, maar ook de Hoekse en Kabeljauwse twisten, carnaval en vasten, en talloze spreekwoorden en spotprenten met vis.
De visvangst is lange tijd de belangrijkste economische activiteit van Dordrecht geweest en de collecties van het Dordrechts Museum vormen een basis voor de tentoonstelling. Daarnaast werken tal van vooraanstaande musea mee. Bruiklenen worden verkregen van het Rijksmuseum, het Mauritshuis, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België in Brussel en vele andere musea en particuliere collecties in binnen- en buitenland
Henk Slechte, historicus en gastconservator van deze tentoonstelling vertelt deze middag over de diepere betekenis van vissen in de schilderkunst. De lezing start om 15.00 uur in de Schoumanzaal. Na afloop kunt u napraten onder het genot van een glaasje wijn en natuurlijk een vishapje.

Uw aanmelding wordt definitief als u €. 10,= hebt overgemaakt op bankrekeningnummer NL16INGB0003395896, t.n.v. Vereniging Dordrechts Museum. Vermeld de naam van de activiteit “Lezing Beet” en uw lidnummer. Op uw VDM-pas staat uw lidnummer en of het een enkel dan wel een duo-pas is.

U kunt ook betalen via iDeal.

 

Kunst in beeld

  • Extra aandacht voor: Anton Rooskens -‘De begroeting’ (1968)

  • Meer activiteiten