Unieke serie masterclasses

Onze geschiedenis zit in gebouwen, schilderijen, archeologische vondsten en voorwerpen. Ze vertellen allemaal een eigen verhaal. Je vindt ze overal terug; langs de oude havens, in kerken en statige huizen en in musea. Vaak blijven veel van die verhalen verborgen. Het stadsdepot aan de Dordtse Kil telt er talloze, verpakt in o.a. bodemvondsten, prenten en documenten. Wat gebeurt er als je die uit het stof haalt, ontleedt en koppelt aan de stad zoals die nu is?

Geschiedenis wordt tastbaar en ‘kleine’ verhalen komen tot leven. Samen vertellen ze de ‘grotere’ geschiedenis van Dordrecht, Nederland of van ver daarbuiten. Dat is precies waar het om gaat in de nieuwe en unieke serie masterclasses Verborgen Verhalen van Dordrecht. Ontwikkeld door Theo Pronk, historicus en docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, in samenwerking met het Dordrechts Museum (waartoe ook Het Hof van Nederland, het Regionaal Archief Dordrecht en Huis Van Gijn behoren). Meer weten? Kijk op de site van Dordrechts Museum.

aanmelden via: www.dordrechtsmuseum.nl/verborgen-verhalen

 

De Kaiyo-Maru, een Japans oorlogsschip van Dordtse bodem

30 oktober 2015 t/m 27 maart 2016

Op 2 november 1865 vond in Dordrecht de tewaterlating van de Kaiyo-Maru plaats. Dit tot dan toe grootste in Nederland vervaardigde houten oorlogsschip, was gebouwd op de werf van C. Gips & Zonen. Eind 1866 vertrok de Kaiyo-Maru met een Nederlandse bemanning en Japanse officieren richting Japan, waar het het vlaggenschip van de jonge Japanse marine werd. Hoewel het schip maar kort in de vaart is geweest is het bij veel Japanners nog altijd een begrip en heeft het tot een blijvende relatie tussen Dordrecht en Japan geleid.

Om die reden is dit najaar de tentoonstelling De Kaiyo-Maru, een Japans oorlogsschip van Dordtse bodem te zien in het Hof van Nederland. In dit nieuwe museum, dat op 27 april jl. door Zijne Majesteit de Koning officieel werd geopend, wordt de geschiedenis van Dordrecht en de rol van Dordrecht in de geschiedenis van Nederland verteld. Naast een vaste opstelling is er ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. Van 30 oktober 2015 t/m 27 maart 2016 wordt de geschiedenis van de Kaiyo-Maru voor een breed publiek gepresenteerd.

Meer kunst in beeld

Verslag activiteit

Anders kijken naar kunst

Uitgelicht

De beeldenstorm

Uitgelicht

Een parel in ere hersteld