Adriaen Coorte werkte in Zeeland, waarschijnlijk in of nabij Middelburg. Er is vrijwel niets over hem bekend. Het is de verdienste van Laurens Bol, die als directeur van het Dordrechts Museum de eerste tentoonstelling ooit van deze 17e-eeuwse stilleven schilder maakte in 1958.

In de inleiding van een klein boekje rondom de tentoonstelling schrijft Laurens Bol: ”Coorte werd in de handboeken niet of alleen met enkele minzame woorden vermeld. Werkend in de beslotenheid van een kleine, geïsoleerde stad heeft hij hoogstens plaatselijke faam genoten. Twee en een halve eeuw na de voltooiing van het laatste, kleine stilleven krijgt Adriaen Coorte een bescheiden première in het Dordrechts Museum”.

Coorte heeft een klein oeuvre van circa 60 schilderijen nagelaten met dateringen tussen 1683 en 1707. Het betreft voornamelijk vruchtenstillevens op klein formaat. Deze in 1958 nog onbekende kunstenaar is heel erg in de belangstelling komen te staan en zijn schilderijen zijn nu internationaal beroemd geworden en worden voor hoge prijzen in de handel verkocht. Ons schilderij was op de betreffende tentoonstelling van 1958, werd in 1973 in langdurig bruikleen gegeven en in 1987 bij overlijden geschonken door mevrouw L. Thurkow – van Huffel te Den Haag. 

In Dordrecht begon dus in 1958 de glorieuze start van de herwaardering van een onterecht vergeten schilder en door een royale schenking destijds, hebben wij gelukkig een prachtig voorbeeld van zijn verfijnde kunst. Nu hangt dit schilderij op zaal in het Dordrechts Museum, waar u er elke dag van kunt genieten, maar in het depot hangt nog een werk dat we graag in deze rubriek onder de aandacht brengen.

Dit schilderij ‘Stilleven met magnoliatak’ van Piet van Wijngaerdt (zie afbeelding hiernaast-detail)  is in 1928 aangekocht van de kunstenaar. Een mooi olieverfschilderij op doek met een ruim formaat van 82,4 cm bij 61,8 cm. Piet van Wijngaerdt (Amsterdam, 4 november 1873 – Abcoude, 25 januari 1964) was een Nederlandse graficus, kunstschilder, tekenaar, etser en lithograaf. Hij volgde van 1892 tot 1897 een opleiding aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Werk van Van Wijngaerdt is onder andere ook opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Frans Hals Museum in Haarlem. In de Collectie Boendermaker bevonden zich 97 werken van hem. 

Janine van Zoest, Bestuurslid VDM

Meer kunst in beeld

De Scheffer

Genomineerden nationale kunstprijs De Scheffer 2024

Verslag activiteit

KunstZin! Verslag bijeenkomst met Gerhard Lenting

Uitgelicht

Schefferweetjes (12)

koning louis philippe-orleans