In een goed gevulde Schoumanzaal vertelde Rein Dool over zijn werk en zijn werkwijze. Bij het maken van een tekening zijn twee dingen van belang: figuratie en non-figuratie. Uitgangspunt is dat hij mooie dingen voor zichzelf wil maken. Hij werkt zelden in opdracht muv het portret van het hoofd van de NS. Ook het schilderij in Leiden dat nogal wat ophef opleverde door de verwijdering ervan (inmiddels teruggedraaid) was niet in opdracht gemaakt. Rein wil vrij zijn in wat hij maakt. 

Hij heeft 70 jaar gewerkt en dit is de 4e tentoonstelling van zijn werk. In dit geval voornamelijk tekeningen. Bij de inrichting van de tentoonstelling heeft hij geen inbreng gehad, maar hij is wel zeer tevreden over het resultaat. Het werk hangt hier heel mooi. Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft wel 100 werken van hem in bezit en een groot deel daarvan is nu te zien in Dordrecht.

Na zijn verhaal en het beantwoorden van vragen bezochten we in gezelschap van Rein Dool de tentoonstellingszaal, waar hij nog wat extra toelichting gaf. Daarna dronken we nog een borrel in de wijnbar. Een zeer geslaagde bijeenkomst. Voor degenen die deze middag gemist hebben en nog naar de tentoonstelling gaan, neem even de tijd voor de film (op de zaal) waarin Rein Dool aan het woord is. 

Meer kunst in beeld

Verslag activiteit

fotoserie Jubileumavond 180 jaar Dordrechts Museum

Uitgelicht

Schefferweetjes 7

Verslag activiteit

Verslag Wilma Sütö over De Scheffer