Wat beweegt mensen tot het schenken van een kunstobject of het doen van een financiële bijdrage aan een museum in het algemeen? In deze driedelige reeks gaan we op zoek naar VDM-leden die aan het Dordrechts Museum hebben geschonken en vragen wij naar hun beweegredenen. We mochten dit keer langskomen bij ons lid Goverdina Philips (zie afbeelding hieronder). 

Wat betekent schenken voor jou?

 De basis voor het schenken is gelegd door mijn grootouders, zowel van mijn vaderszijde als moederszijde. Zij verzamelden onder meer kunst. Bij overlijden was het vrij normaal om vervolgens objecten aan een museum, de gemeente of de kerk te schenken.
Mijn drijfveer om te schenken is dat je anderen laat delen in kunstuitingen of objecten die je raken. Ik vind het daarnaast leuk dat je iets mag en kunt weggeven, maar het is ook spannend. Je geeft iets weg wat je koestert en mooi vindt en waar je een emotionele binding mee hebt, maar vindt de ander (het museum) dat ook? En waar vind je elkaar in dat spanningsveld? Het schenken van geld is daarentegen makkelijker. De vraag is echter waar je persoonlijk blij van wordt.

Wat hebben jullie geschonken aan het Dordrechts Museum? 

Schenken hoeft niet groots. Bij de crowdfunding-actie om de 18e-eeuwse behangsels van Aert Schouman te bemachtigen, heb ik in 2017 fictief de schaapjes op het behang gekocht voor mijn kleindochters en de vuurkorf en pijl en boog voor mijn kleinzoons. De certificaten heb ik nog. Als ik met de kleindochters in het Dordrechts Museum ben, gaan we altijd even in de Schoumanzaal naar de schaapjes kijken! 

Ik ben een groot bewonderaar van de kunstenaar Robert Zandvliet. Toen ik hoorde dat het museum een muurschildering door Zandvliet wilde laten aanbrengen, ben ik proactief naar de toenmalige directeur gestapt en heb ik aangegeven dat ik financieel wilde bijdragen aan dit project. De muurschildering ontroert mij en ik hoor als het ware muziek als ik langs het kunstwerk loop. 

Het bezoeken van het museum doe ik nog steeds met plezier, ik voel een bijzondere verbinding tussen het museum, de stad en mijzelf. Van oorsprong kom ik niet uit Dordrecht. Desondanks vind ik het fijn dat ik iets heb kunnen bijdragen aan het museum omdat ik in deze stad leef. 

Wat zou je de lezer als tip willen meegeven? 

Schroom niet en denk niet meteen ‘dat is niets voor mij’, maar kijk naar de mogelijkheden die je wel hebt. Laat je niet afschrikken, maar ga op zoek! 

Wilt u reageren of heeft u vragen over schenken, neem dan contact op met de secretaris van VDM, de heer Richard Coenraad, via richard@verenigingdordrechtsmuseum.nl

 

Meer kunst in beeld

Uitgelicht

’n Gesprek met Take pART

Uitgelicht

Denken over schenken 2

De Scheffer

Genomineerden nationale kunstprijs De Scheffer 2024