Home > Activiteiten > Zicht op Jongkind

Zicht op Jongkind

Locatie
Datum
Tijd
Prijs
Deelnemers
Zaal Dordrechts Museum
22 augustus 2017
19.30 uur
Vol
90

Het filmverslag van de bijeenkomst vindt u hier

Ter voorbereiding op de jubileumreis naar Frankrijk en de grote jubileumtentoonstelling ‘Jongkind en de impressionisten’ in het najaar 2017 zal drs. Jup de Groot, oud-directeur van het Dordrechts Museum, erelid van onze vereniging en een groot Jongkindkenner, op dinsdagavond 22 augustus as. Om 19.30 uur voor alle leden een presentatie geven over Jongkind en zijn Franse vrienden.

Johan Barthold Jongkind (1819 – 1891) is ten tweede male onderwerp van een tentoonstelling in het Dordrechts Museum. In september 1982 werd een Jongkind overzicht voor het eerst getoond in Dordrecht, ruim honderd jaar na zijn bezoek aan onze stad en aan het Dordrechts Museum (1869) waar hij het gastenboek heeft getekend.

Deze tentoonstelling van 1982 kende een stormachtig succes in de slechts drie weken, die voor het museum ter beschikking waren, als preview voor een expositie in Japan.

Die aandacht en de aankoop van een schilderij van Jongkind, een klein maar fraai gezicht op het Groothoofd, heeft uiteindelijk geleid tot een nieuw verzamelgebied: de (inter) nationale reeks schilders-passanten, veelal in impressionistische stijl werkend, die in de late 19e eeuw en vroeg 20ste eeuw Dordrecht en het omringende rivierengebied bezochten en afbeeldden. Jongkind en Boudin zijn daar goede voorbeelden van.

De komende tentoonstelling over Jongkind en zijn vrienden Eugene Boudin en Claude Monet in het najaar van 2017 zal ongetwijfeld wederom een succes worden.

In de lezing op 22 augustus a.s. zullen alle aspecten van Jongkinds bijzondere oeuvre aan de orde komen. Zijn tekeningen en spectaculaire aquarellen, die tijdgenoten-kunstenaars en de beaumonde van Parijs in extase brachten. Zijn stadsgezichten in de Franse hoofdstad, die hem de eervolle bijnaam ‘ schilder van de Seine ‘ verleenden, bij dag –  maar ook bij maanlicht afgebeeld. Zijn tintelende zeegezichten aan de Normandische kusten zoals die bij Honfleur. En daarnaast nog zijn krachtige en toch sobere etsenreeksen, waardoor hij werd uitgenodigd in de prestigieuze kring van de Société des Aquafortistes met als leden o.a. Bracquemond, Corot, Daubigny, Manet en Meryon. De finale van zijn rijke en productieve leven ligt in de Dauphiné. Daar in La Côte St. André werkte hij nog zo’n twintig jaar, nog terug te vinden in een stroom van prachtige aquarellen en schilderijen.

Na de lezing van Jup de Groot hebt u volop de gelegenheid met elkaar te praten over Jongkind en de activiteiten die u nog te wachten staan in het kader van ons 175- jarig bestaan.

Leden die met de jubileumreis mee naar Frankrijk gaan ontvangen van Lia van de Kerkhof, Reinder Eggens of Jos Faaij hun informatieboek.

U kunt zich aanmelden via de site en door overmaken van uw bijdrage van € 5,- op rekeningnummer NL 16 INGB 0003395896 t.n.v. Vereniging Dordrechts Museum. Vergeet u niet uw lidnummer en de activiteit ‘impressionisten’ te vermelden.

 

Kunst in beeld

  • Nieuwsbrief ‘houd de herder bij de schapenkoppen’

  • Meer activiteiten