
Wanderlust – Lezing
Nederlandse kunstenaars op reis in de 19e eeuw
Afbeelding: Alexander Wüst -landschap bij Mou
Lezing en korte rondleiding
Wie heeft er zo zoetjesaan geen behoefte om er op uit te trekken? Zeker in het voorjaar en de zomer maken we maar al te graag plannen voor reizen naar bekende en onbekende gebieden. Soms dichtbij huis, maar ook naar verre en exotische oorden. Voor zover dat natuurlijk mogelijk is. En daarin staan we niet alleen, dit is een eeuwenoud verschijnsel.
In de 19e eeuw al reisden kunstenaars naar verre streken. Hun observaties van mens en natuur kwamen terecht in schetsboeken, maar ook op grote doeken. Men zocht het eeuwige landschap van Italië, maar later in de Romantiek werden bergen en klassieke tempelruïnes populair. Ook andere landen werden bezocht, tot zelfs de Verenigde Staten en in een later stadium Nederlands-Indië en Suriname. Weer terug in Nederland was hun werk voor de thuisblijvers een bron van verwondering, waar het nu voor velen van ons om herkenning gaat.
Bijzondere plaatsen en de soms overweldigende natuur, zowel binnen als buiten Europa werden op het doek vastgelegd. Op die manier laten onze reislustige voorvaderen ons genieten van plaatsen die we misschien recent al eens bezocht hebben.
Opgave via deze site en door overmaking van € 8,50 ovv Wanderlust.

Afbeelding: Jongkind-1859 Gracht in Delft, particuliere-collectie
Wanderlust geeft een nieuwe kijk op de 19e eeuwse schilderkunst. De tentoonstelling biedt verrassende werken van bekende schilders als Jongkind, Jacob Maris, Cornelis Kruseman, Pierre Louis Dubourq en Raden Saleh. Maar ook van minder bekende namen als Bramine Hubrecht, Betzy Rezora Berg, Antoine Payen en Alexander Wüst worden werken getoond.
De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Rijksmuseum. Jenny Reynaerts, als conservator 19e eeuw verbonden aan het Rijksmuseum en nu onze gastconservator neemt u graag mee op reis langs deze werken. Gaat u mee?