Home > Activiteiten > Mysterious Masterpiece: Torrentius

Mysterious Masterpiece: Torrentius

Locatie
Datum
Tijd
Prijs
The Movies, Dordrecht
6 oktober 2017
15.00 uur
€ 15,- : Entree, 2 consumpties p.p. & hapjes

Van het oeuvre van schilder Johannes Torrentius (1589-1644) is slechts één schilderij bewaard gebleven.
Emblematisch stilleven met kan, glas, kruik en breidel (en bladmuziek) uit 1614.
Het hangt in het Rijksmuseum hoog aan de muur en men loopt er makkelijk aan voorbij. Maarten de Kroon viel het wél op. Hij maakte er deze documentaire over.
Vrijdenker, dandy avant la lettre, verstokt hoerenloper en vervaardiger van pornografische prenten: Torrentius was een “kleurrijke figuur”. Een tikkeltje té kleurrijk voor het verdeelde en calvinistische Holland. Torrentius werd beschuldigd van lidmaatschap van de Rozenkruisers (nooit bewezen), gemarteld en ter dood veroordeeld, waarna hij werd gered door niemand minder dan Koning Charles I van Engeland, die een bewonderaar van zijn werk was. Torrentius en zijn schilderijen raakten in de vergetelheid tot er een paneel begin 20ste eeuw opdook in Enschede, in een rommelwinkel, als deksel van een rozijnenvat.
Het paneel is een raadsel op vele fronten. Niet alleen de voorstelling zelf, de oproep tot matiging (water bij de wijn, etc.), wat eigenlijk botst met de levenswandel van de schilder. Ook de totstandkoming, het werken met een camera obscura en het geëxperimenteer met atypische bindmiddelen(pectine), het blijft een groot mysterie.

Het is een fijne film, slim gecomponeerd, ontspannen verteld en met een aansprekende cast van welbespraakte en goed ingevoerde talking heads; schrijver Nelleke Noordervliet, wijlen conservator van het Metropolitan Museum Walter Liedtke, Rijksmuseums eigen Pieter Roelofs. De Volkskrant besprak de documentaire en bekroonde hem met 4 **** . Na het zien ervan wil je het doek zelf gaan bekijken!
Voorafgaand aan de documentaire zal de regisseur een inleiding houden en na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Daarna kunt u onder het genot van een uitgebreide borrel napraten over deze boeiende film.

Kunst in beeld

  • Kim van Norren Schefferwinnaar 2011

    Kim van Norren, winnaar De Scheffer 2011
    And there is no space, but there's left and right

  • Meer activiteiten