Home > Activiteiten > Lezing Art Nouveau

Lezing Art Nouveau

Locatie
Datum
Tijd
Prijs
Deelnemers
Dordrechts Museum
18 oktober 2017
20.00 uur
Vol
90

In samenwerking met de Vereniging Oud Dordrecht geeft Olga Harmsen in de zaal van het Dordrechts Museum een lezing over Art Nouveau.
Art Nouveau, Art Deco, Jugendstil… deze kunststromingen worden aan de lopende band met elkaar verward. De ene stijl is hoekig. De andere sierlijk, met dames in wapperende jurken en vooral veel bloemen. Toch?
Maar ís dat eigenlijk wel zo? Hoe zat het ook alweer?
Tijdens deze lezing over Art Nouveau zal Olga Harmsen (eigenaar van projectbureau Maison l’Art Nouveau) u precies uitleggen hoe het zit. Zij zal u meenemen naar de 19de eeuw en uitleggen wat ertoe heeft geleid dat de Art Nouveau zo sensationeel tot bloei kwam en waarom de stroming binnen twintig jaar ook weer net zo snel verdween.
We gaan natuurlijk bekijken wat de Art Nouveau-kunstenaars op creatief gebied heeft geïnspireerd. Maar we zullen ook zeker kijken naar de technische ontwikkelingen en de veranderingen in de maatschappij die deze verrukkelijke kunststroming hebben beïnvloed. Daarnaast gaan we leren hoe we Art Nouveau kunnen herkennen in bijvoorbeeld de architectuur. En wat de verschillen tussen de stromingen in de verschillende landen zijn.
We sluiten de avond af met een ‘virtueel’ rondje langs de Dordtse Art Nouveau. Dan kunt u meteen controleren of u de tijdens deze lezing opgedane kennis in praktijk kunt brengen en de karakteristieken van de (Nederlandse) Art Nouveau al kunt herkennen.
Kortom: Laat u verleiden door de sierlijke zweepslagen of juist door de sobere geometrische vormen van de Art Nouveau. Tijdens deze lezing reizen we kriskras door Europa, van Barcelona naar Riga, en van Glasgow naar Wenen, met uitstapjes naar Zuid-America, Afrika en China.
Het belooft een fascinerende reis langs betoverend mooie kunst te worden…

Kunst in beeld

  • Kim van Norren Schefferwinnaar 2011

    Kim van Norren, winnaar De Scheffer 2011
    And there is no space, but there's left and right

  • Meer activiteiten