Home > Activiteiten > excursie Antwerpen

excursie Antwerpen

Locatie
Datum
Tijd
Prijs
Deelnemers
Antwerpen
25 september 2015
hele dag
Vol
50

Antwerpen biedt veel schoons.

Voor 18 en 25 september  staat de tentoonstelling “Meerstemmigheid in beeld” in de OLV Kathedraal en een bezoek aan het MAS in Antwerpen op het programma.

In de Grote of OLV kathedraal van Antwerpen is een tentoonstelling van fraai geïllustreerde liedboeken van de veelzijdige Petrus Alamire ingericht. De muziekhandschriften van Petrus Alamire behoren tot de mooiste verluchte manuscripten van de late middeleeuwen en hebben grote kunsthistorische waarde. Zeven bijzondere handschriften uit het atelier van Alamire worden visueel en auditief op de tentoonstelling tot leven gebracht. Door samenwerking met het Museum van de Schone Kunsten wordt met voorwerpen en kunstwerken uit de periode waarin de muziek is ontstaan en ten gehore is gebracht een mooi en compleet beeld geschetst. Door de nieuwste audio -visuele technieken is het mogelijk om de 500 jaar oude handschriften te bewonderen, tegelijkertijd muziek te beluisteren en de musici aan het werk te zien.

Later op de dag wordt het Museum aan de Stroom bezocht. Dit gebouw is alleen al door het bijzondere ontwerp van Nederlandse architecten een bezoek waard. Het MAS is een ontwerp van het Nederlandse bureau Neutelings Riedijk Architecten. Hun ‘stapelhuis’ staat op de plek van het vroegere Hanzehuis, een 16e eeuwse opslagplaats. Het gebied heet het ‘eilandje’. Het MAS heeft museumzalen, een kijkdepot, een wandelboulevard en vanaf het dak is er een schitterend panorama over de gehele stad. Er zijn zalen met vaste collecties en zalen met wisselende tentoonstellingen. In de vaste collecties wordt Antwerpen getoond als wereldstad, als wereldhaven. Er zijn zalen waar de symbolen van machtsvertoon worden getoond, de boven- en onderwereld, mensen en goden. Een verdieping is er voor de wisselende tentoonstellingen. Het gebouw alleen al is verrassend om doorheen te dwalen en te genieten van steeds wisselende uitzichten.

 

 

Petrus Alamire en over het MAS

Petrus Alamire (ook Pierre Alamire, Imhoff, Imhove of Van den Hove), (Neurenberg, circa 26 juni 14701536) was een DuitsNederlandse muziekkopiist, componist, instrumentalist, mijningenieur, zakenman, diplomaat en (dubbel)spion (?) uit de Renaissance. Hij was in zijn tijd een van de meest begaafde kopiisten van muziek en verschillende ondertussen beroemde Nederlandse polyfonisten danken het voortbestaan van hun oeuvre aan zijn beroemde verluchte handschriftelijke kopieën; daarenboven spioneerde hij voor het hof van Hendrik VIII van Engeland.

Het MAS of Museum aan de Stroom is een museum in Antwerpen, dat in mei 2011 opende. Het museum is gelegen in de oude haven op het Eilandje. Het grondoppervlakte van het museumgebouw bedraagt 1.350 m², op een totale oppervlakte van 14.500 m². De totale hoogte van het torengebouw bedraagt 62 meter en is daarmee een nieuw oriëntatiepunt in de stad. Het panoramazicht en de spiraalvormige boulevard langs de glaspartijen van het gebouw zijn tot ’s avonds laat gratis toegankelijk en vormen zo een nieuwe toeristische trekpleister. Het gebouw is een ontwerp van Neutelings-Riedijk Architecten

 

Verslag

Verslag van deze activiteit vindt u hier

Kunst in beeld

  • De beeldenstorm

  • Meer activiteiten