Home > Activiteiten > Anders kijken naar kunst

Anders kijken naar kunst

Locatie
Datum
Tijd
Deelnemers
Dordrechts Museum
27 oktober 2015
wisselend
60

Kijken naar kunst op verschillende manieren. Doe mee, praat mee en kijk mee! Lang leve de collectie.

Anders kijken naar kunst

Op 27 oktober bezoeken we om 13.00 uur onder leiding van medewerksters van het museum de tentoonstelling Lang leve de collectie. Doel van deze ´rondleiding´ is ons op een andere manier in aanraking te brengen met kunst. Na het succesvol verlopen experiment vorig jaar krijgt deze manier van kijken voor de leden van VDM een terecht vervolg.

Doe mee, praat mee en vooral: kijk mee!

Kunstwerken zijn er namelijk niet alleen om naar te kijken, ze geven stof tot nadenken. Kijken en praten over kunst begint vaak met een onderzoek naar de vraag waarom iets kunst is. Geeft een kunstwerk de werkelijkheid weer, een gevoel of zet het u aan het denken? Kijken naar kunst kan op veel verschillende manieren. En dat is precies wat we deze middag gaan doen. Een andere manier van kijken ervaren. Doe mee, praat mee en vooral: kijk mee! Lang leve de collectie, met drie deel- tentoonstellingen is de plek waar we zullen zijn.
Afgelopen jaar hebben we in het Dordrechts Museum geëxperimenteerd met een andere en nieuwe manier van rondleiden. Een veertigtal VDM – ers deed mee met de serie bijzondere kijkexperimenten. Na de drie middagen kregen we van de deelnemers over het algemeen positieve reacties zoals: “Het nodigt uit tot actief kijken, het is een verfrissende manier om naar kunst te kijken; je ziet veel meer en kijkt veel intenser.”
“Ik beleef nu meer (en anders) dan ik gewend was. Ik kom ogen te kort.” Nu is deze bijzondere manier van kijken voor alle leden van het VDM beschikbaar.

Mensen kijken gemiddeld 9 seconden naar een schilderij. Langer kijken naar een kunstvoorwerp blijkt erg lastig. Kijken naar kunst kan op veel verschillende manieren, omdat iedereen kunst anders beleeft. Door samen te kijken zie je meer. Ben je je meer bewust van wat je ziet en hoe een ander naar hetzelfde werk kijkt. Tijdens deze sessie leer je allerlei tools die je bij het zien van elk kunstwerk kunt hanteren.
Kom en laat je onderdompelen in een nieuwe manier van rondleiden. Kijk, praat, analyseer & discussieer. Er worden groepen gevormd van maximaal 15 personen, die met de rondleiders van het museum gaan kijken en praten over een schilderij. Er is bewust gekozen voor een kleinschalige opzet om zo het ‘oefenen’ in een nieuwe manier van kijken zo breed en gevarieerd mogelijk te maken.

Verslag

Verslag van deze activiteit vindt u hier

Kunst in beeld

  • Een parel in ere hersteld

  • Meer activiteiten