Dordtse kunstenaars kunnen zich binnenkort aanmelden voor een Curatorenprogramma, een nieuw project van de Vereniging Dordrechts Museum in samenwerking met het Dordrechts Museum. Zij willen hiermee een impuls geven aan de beroepspraktijk van kunstenaars in Dordrecht.

Curatorenprogramma

Dordtse kunstenaars worden in contact gebracht met deskundigen uit de kunstwereld, om kennis en ervaring uit te wisselen. Denk bijvoorbeeld aan een galeriehouder, een kunstcriticus, een curator van een museum, of een kunstenaar. Zij bezoeken de kunstenaars in hun atelier en gaan met hen in gesprek over hun werk en professionele ontwikkeling. 

Wie komt in aanmerking?
Kunstenaars die een atelier in Dordrecht hebben en op professionele basis met kunst bezig zijn, komen in aanmerking. Het curatorenprogramma vindt plaats in de week van 16-20 november 2020. 

Curatoren
De vereniging Dordrechts Museum  en het Dordrechts Museum hebben de volgende deskundigen uit de kunstwereld bereid gevonden om aan het programma deel te nemen: 

  • Niek Hendrix, beeldend kunstenaar en oprichter van het webmagazine Lost Painters
  • Julia Geerlings, curator en directeur A Tale of a Tub, Rotterdam
  • Jaring Dürst Britt, oprichter en directeur galerie Dürst Britt & Mayhew, Den Haag
  • Heske ten Cate, artistiek directeur Nest Den Haag
  • Manuela Klerkx, kunstagent en auteur
  • Raquel van Haver, beeldend kunstenaar, winnaar van De Scheffer 2017 en de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018

Voor meer informatie over de curatoren klik hier

Aanmelden en selectie
Aanmelden is mogelijk vanaf 14 september. Dat kan door een cv in te sturen, documentatie van het eigen werk, plus een motivatiebrief waarin wordt uitgelegd waarom en op welk vlak er behoefte is aan verdere ontwikkeling. Ook de keuze voor een of twee curatoren wordt hierin toegelicht. Aanmelden kan via: www.verenigingdordrechtsmuseum.nl/de-scheffer-schefferfonds of via een e-mail naar: schefferfonds@verenigingdordrechtsmuseum.nl
Op 8 oktober sluit de aanmeldperiode. Daarna wordt door de Vereniging Dordrechts Museum en het Dordrechts Museum een selectie gemaakt uit de inzendingen. Gelet wordt op de motivatiebrief en de artistieke kwaliteit van het werk. Deelnemers ontvangen uiterlijk 14 oktober bericht.

Mogelijk dankzij Schefferfonds
Het Curatorenprogramma wordt gefinancierd vanuit het Schefferfonds. Dit fonds is mogelijk gemaakt door de nalatenschap van de in Dordrecht geboren schilder Ary Scheffer (1795-1858) en zijn familie.
De Vereniging Dordrechts Museum beheert dit fonds dat als doel heeft om kunstenaars te ondersteunen in hun beroepspraktijk. Vanuit het fonds wordt ook de landelijke kunstprijs De Scheffer uitgereikt in de oneven jaren.