Jan Plaizier, een van de leden van de onderzoeksgroep die zich in dit onderwerp verdiept, vertelde over de geschiedenis ervan. Het schildersdorp, gelegen aan een van de belangrijkste Europese verbindingswegen, werd vanaf 1888 bezocht door kunstenaars van over de hele wereld. Men kon heerlijk buiten schilderen in het prachtige landelijke  Rijsoord  met een  bevolking in klederdracht.  De bewoners waren blij met de kunstenaars en waren maar al te graag bereid om te poseren. De kunstenaars verbleven in Hotel Warendorp, met uitzicht op de schilderachtige Waal. Het leverde mooie plaatjes op. Na 1914 werd abstracte kunst mode en hield de belangstelling voor Rijsoord op.

Alexandra Gaba-van Dongen, curator bij het Museum Boymans van Beuningen en ook lid van de onderzoeksgroep, liet aan de hand van afbeeldingen de geschiedenis van deze periode zien. Haar onderzoek en presentatie zijn opgehangen aan het werk van haar grootmoeder, schilderes Wilhelmina Douglas Hawley (1860-1958). Zij was een van de kunstenaars die Rijsoord bezocht en trouwde met een Rijsoordse landbouwer.
Zij schilderde er veel aquarellen en tekeningen, haar werk werd geselecteerd voor de Parijse Salon en zo was haar Holland Peasant Girl uit 1892 in New York te zien op een expositie van de National Academy of Design.
Alexandra heeft een onderzoek naar deze periode gedaan en schreef een boek over het
leven van haar oma: Dromen van Rijsoord. Een groot deel van haar werken en haar dagboek zijn in de familie bewaard gebleven.

Een van de eerste kunstenaars die Rijsoord bezocht, was de kunstenaar John H. Vanderpoel, wiens ouders in Rijsoord geboren waren. Hij was docent in Parijs aan de Académie Julian en nam vooral in de zomer leerlingen en bevriende kunstenaars mee naar Rijsoord. Zijn boek Human Figure wordt nog altijd gebruikt bij opleidingen .

Het was een leuke en leerzame avond. De post-impressionistische stijl van de schilderijen
uit die tijd sprak erg aan en aangezien de kunstenaars ook regelmatig gingen schilderen in Dordrecht, kregen we ook de grote kerk en de havens af en toe te zien.

Nadere informatie kunt u vinden op: www.wdhawley.org

Meer kunst in beeld

Uitgelicht

Gerard Verdijk – Retrospectief

Verslag activiteit

Verslag van de workshop edelsmeden

Seizoensbericht

Winterbericht 2016