Op 20 oktober vertrokken we met 40 leden richting ’s Hertogenbosch, onze tweede excursie alweer na de pandemie. Een vlekkeloze reis zorgde ervoor dat we ruim op tijd ter plekke waren en daar alle tijd hadden voor de koffie met bossche bol. 

Eén groep bezocht ’s morgens het Zwanenbroedershuis, de andere groep het Museum Slager. Beide onbekend bij de meeste mensen, maar o zo interessant. Op beide adressen kregen we een zeer inspirerende rondleiding.

Het Zwanenbroedershuis huisvest al sinds 1483 de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, opgericht en kerkelijk bevestigd in 1318. Oorspronkelijk bedoeld voor de verering van Maria, maar later ook gericht op Caritas. Het huis herbergt naast de geschiedenis ook een uitgebreide collectie bestaande uit eeuwenoude altaarstukken, koorboeken, tinnen drinkbekers uit de 16/17e eeuw, een delfts blauw servies en schilderijen. Ook de inrichting van het pand is zeer de moeite waard.

Het Museum Slager laat het werk zien van drie generaties, waarvan acht schilders. Portretten, stadsgezichten. Stillevens, boeketten, een grote variëteit aan kunstwerken in een van de oudste pandjes van Den Bosch. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen en dit keer troffen we het met Ans Markus. 

Tussendoor een lunch en na afloop een drankje in Huis 73. Alles heel dicht bij elkaar, ook de bushalte en tot slot bijna filevrij naar huis. Een prima dag. 

 

Bekijk hieronder het video-verslag!

Meer kunst in beeld

Verslag activiteit

Atelierbezoek Gerhard Lentink

Verslag activiteit

Atelierbezoek Pictura – videoverslag

Verslag activiteit

Atelierbezoek 29-6-2022