Bijna negentig leden van de Vereniging Dordrechts Museum beleefden een mooie Dicke familie- avond op 24 januari. Neef Freek Dicke liet zijn gitaar klinken, kleinzoon Mathijs vertelde echte kleinzoon verhalen, de Dyke brothers waren op het scherm te zien en een Dicke film vertoonde beelden van Otto Dicke in onder andere zijn geliefde atelier in Pictura.

De avond werd geopend door Matthijs Dicke. Matthijs toonde ons een kijkje in grootvader Dicke, hoe deze hem leerde kijken: “tel jij de lammetjes in de wei maar Matthijs”, en vertelde verder aan de hand van beelden hoe het boek over Otto Dicke werd samengesteld en geschreven. Hoe hij als kind geboeid werd door Otto Dickes Japanse tekeningen, met name die in Kyoto werden gemaakt en waar zich een grote afdruk van op zolder bevond. “Het zijn juweeltjes”, aldus Otto. Otto zou twee weken in Japan blijven, maar het werden er zes. Hij raakte onder de indruk van de Japanse tekenkunst en Matthijs vertelde dat hij aardig in zijn onderhoud kon voorzien door zijn werk als sneltekenaar.

Freek Dicke liet ons genieten van zijn gitaarspel, Otto Dicke was muzikaal en hield speciaal van Bach dus sloeg Freek ook deze componist niet over. Bijzondere werken liet hij ons horen, de Beatles, Sacksioni, maar dus ook Bach. Mooie klanken uit een mooie klankrijke gitaar. We kregen er geen genoeg van.

Het schijnt dat Otto Dicke als hij al rijdende door bijvoorbeeld de Alblasserwaard iets boeiends zag, zijn auto langs de kant zette, zijn schetsboek op het stuur legde en vervolgens begon te schetsen met muziek van Bach vanuit zijn radio erbij. Het ritme van de muziek kwam overeen met het ritme waarop hij schetste, vond hij. Zo ontstond menige mooie tekening.

Na de pauze vertelde familievriend Ad Breevaart over zijn jarenlange contacten met de Dicke familie. Hoe hij Otto ontmoette, familievriend werd en hij vergastte ons op diverse anekdotes. Zo vertelde hij dat Otto Dicke als zevende van de elf kinderen werd geboren en de daaropvolgende dus als achtste en zij elkaar steevast als septième en huitième aanspraken.
Het was een mooie warme familieavond, vol boeiende verhalen over een tekenaar die ons Dordt en omgeving op zijn mooist liet zien. Zelfs de door hem verfoeide afbraak in Dordrecht werd tot mooie schetsen verwerkt.
De verschillende onderdelen werden door Henk Nieboer aan elkaar gepraat.

Meer kunst in beeld

De Scheffer

Kim van Norren Schefferwinnaar 2011

Kim van Norren, winnaar De Scheffer 2011
And there is no space, but there's left and right

Seizoensbericht

Zomerbericht 2015

Dijkhuis van Albert Zwaan

De Scheffer

Charlotte Dumas Schefferwinnaar 2008

In de tentoonstelling - Graag gezien- werd haar foto gecombineerd met een schilderij van vroeger.