De genomineerden voor de Scheffer 2015

 

De Dordtse kunstschilder Ary Scheffer (1795 – 1858), was in zijn tijd een beroemdheid in Parijs. In 1856 bezocht Scheffer zijn geboortestad en het museum en zegde de vereniging een aantal van zijn werken toe. Dankzij legaten van Scheffer en zijn familie kon destijds het Schefferfonds worden opgericht. De helft van het legaat mag worden gebruikt voor de aankoop van kunstwerken. De andere helft van het legaat wordt gebruikt voor De Scheffer.  De Scheffer is een door VDM en Dordrechts Museum georganiseerde wedstrijd voor jonge Nederlandse kunstenaars die eens per twee jaar uitgeschreven wordt. Deze mondt voor de winnaar uit in een stimulereringsaankoop waarvoor € 5.000.- beschikbaar is en een expositie in het Dordrechts Museum. Voor veel jonge kunstenaars is dit een prachtige stimulans.

Voor kandidaten gelden de volgende voorwaarden:

  • een voltooide beroepsopleiding beeldende kunst
  • professionele beroepsuitoefening
  • (beginnend) werkzaam binnen de teken-, schilder-, grafische kunsten of fotografie
  • niet ouder dan 35 jaar
  • indien mogelijk affiniteit met Dordrecht

De expositie is vanaf 18 oktober 2015 geopend voor het publiek, gelijktijdig met twee andere hedendaagse tentoonstellingen over nieuwe aanwinsten van het Dordrechts Museum en de prachtige privé collectie van een Dordtenaar.

De jury bestaat uit: Suzanne Swarts, conservator Caldic Collectie, Gerrit Willems, conservator moderne en hedendaagse kunst Dordrechts Museum, Theun Okkerse, vormgever/beelden kunstenaar en Ada van de Vijver – Hobijn, beeldend kunstenaar. Namens de vereniging participeert de voorzitter in de selectieprocedure.

Er waren 77 inzendingen. Het ingestuurde werk was zeer gevarieerd en toonde bij sommigen een goede potentie voor ontwikkeling. Na een zorgvuldige procedure kwam de jury tot 5 genomineerden.

De genomineerden zijn:

 

Joost Krijnen – Koog aan de Zaan

Jan Willem van Welzenis – Dordrecht

Marianne Viero – Amsterdam

Mike Pratt – Amsterdam

Jorn van Leeuwen – Utrecht

De jury bezocht 26 augustus hun atelier. Begin september ontvangt het bestuur het voorstel van de jury en besluit wie de winnaar is.

Vrijdag 16 oktober om half vier vindt de prijsuitreiking en de opening van de tentoonstellingen plaats in Art & Dining van het Dordrechts Museum. U bent hierbij van harte welkom. Zet de datum alvast in uw agenda. De uitnodiging ontvangt u zodra de winnaar bekend is

Meer kunst in beeld

De Scheffer

Frank Ammerlaan wint De Scheffer 2013

De Scheffer

Kim van Norren Schefferwinnaar 2011

Kim van Norren, winnaar De Scheffer 2011
And there is no space, but there's left and right

De Scheffer

Elspeth Diederix winnaar van De Scheffer 2005