Allereerst kregen we een inleiding van Cunera Vergeer die heel enthousiast de ontstaansgeschiedenis van de Vereniging Hendrick de Keyser belichtte (vanaf 1918) en nog belangrijker, het doel van de vereniging. De Vereniging wil architectonisch of historisch belangrijke gebouwen en hun interieur behouden. Ze koopt deze huizen, restaureert ze in de oude stijl en verhuurt ze. Soms als woonhuis of als bedrijfspand. Ook wel als museumhuis en vakantiehuis. De collectie bevat 436 panden en deze groeit gemiddeld met vijf tot tien gebouwen per jaar. Je vindt de panden verspreid over heel Nederland. 

Dus ook in Dordrecht zijn er huizen te vinden, zo’n 15, die in eigendom zijn van Hendrick de Keyser. Ze zijn te vinden in de Grotekerksbuurt, Bolwerk en aardig wat in de Wijnstraat.

In Huis Rodenburch hebben we ons beperkt tot de lezing (en koffie). Daarna zijn we naar het Zeepaert gegaan waar we een rondleiding kregen en alle oude details besproken werden. Bijvoorbeeld de plafondschilderingen in de hal (zie foto), de oorspronkelijke bouw van het pand en de al dan niet gerestaureerde onderdelen. De tocht helemaal naar boven was voor sommigen te zwaar, maar dat scheelde dan ook een hoop kou op de bovenste verdieping. 

Terug in Huis Rodenburch was er een gezellige nazit met een drankje . Op naar de volgende activiteiten. 

Meer kunst in beeld

De Scheffer

Genomineerden De Scheffer 2022

Seizoensbericht

Lentebericht 2022

Uitgelicht

Nader bekeken – de Sint Elizabethsvloed