Lezing Thomas Gainsborough
Thomas Gainsborough en de Engelse Gouden Eeuw
Het Dordrechts Museum heeft – met behulp van velen – een schilderij van Thomas Gainsborough weten te verwerven, “Landschap met twee koeien en een melkmeid” (ca. 1786), u heeft er vast over gehoord en wellicht ook aan bijgedragen. Er is slechts één ander schilderij van deze schilder in Nederland te bewonderen. Het behoort tot de collectie van Rijksmuseum Twenthe, dat fraaie museum in Enschede. Wij hebben mevrouw Nieuwenhuis Hoekstra, verbonden aan dit museum, bereid gevonden de toch wel verre reis naar Dordt te ondernemen om ons het een en ander te vertellen over deze schilder en de Engelse Gouden Eeuw, waarvan hij deel uitmaakte.
Thomas Gainsborough was één van de meest succesvolle Engelse schilders van de achttiende eeuw, die als een van de weinigen internationale bekendheid wist te bemachtigen, naast beroemde namen als Turner, Constable en Hogarth. Hij werd als landschapsschilder zeer geïnspireerd door Vlaamse en Hollandse meesters als Rubens en Ruysdael, maar bovenal door ‘onze’ Albert Cuyp, vandaar ook de belangstelling van het museum. Ook de Franse schilders Lorrain en Wattau hebben zijn werk beïnvloed.
Niet alleen als landschapsschilder was hij gevierd in Engeland. Hij bleek een bijzonder talent te hebben voor het schilderen van portretten en op het einde van zijn leven was hij de meest favoriete portrettist van de High Society, die als geen ander het karakter van de geportretteerde uitzonderlijk levensecht wist weer te geven.
In de loop van de achttiende eeuw ging de Engelse schilderkunst een steeds grotere rol spelen in Europa en was in meerdere opzichten vernieuwend te noemen. Vandaar ook dat we deze periode de Engelse Gouden Eeuw noemen.
Mevrouw Nieuwenhuis Hoekstra zal aan de hand van de prachtige werken van Thomas Gainsborough en andere kunstenaars uit die tijd, deze periode belichten en u krijgt zo alvast een voorproefje van de aankomende tentoonstelling van Cuyp, ook in Engeland een zeer geliefde schilder.
Uw aanmelding wordt definitief als u €. 8,50 hebt overgemaakt op bankrekeningnummer NL16INGB0003395896, t.n.v. Vereniging Dordrechts Museum Bij ‘handmatig’ overmaken vermeld u de naam van de activiteit en uw lidnummer. Op uw VDM-pas staat uw lidnummer en of het een enkel dan wel een duo-pas is.
Vult u uw IBAN-nummer in dan zorgen wij voor de incasso.
U kunt ook betalen via iDeal.