Het gaat om het werk Untitled (2016), gemaakt van een spiegel en zink op metaal. Ammerlaan haalt zijn inspiratie vaak van buiten de schilderkunst en werkt graag met bijzondere materialen. Naast het concept gaat het daarbij vooral ook om de sensatie van licht en kleur in zijn kunst. “Juist doordat hij natuurfenomenen gebruikt om artistieke verten te exploreren, slaagt hij erin twee schijnbare tegenstellingen met elkaar te verbinden: wetenschap en techniek aan de ene kant en schoonheid en transcendentie aan de andere”, schreef kunstcriticus Hans den Hartog Jager eerder over de kunst van Ammerlaan.

Frank Ammerlaan (1979) woont en werkt in Londen. Zijn opvallende werken leverden hem al meerdere prijzen op, waaronder de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst (2012) en De Scheffer (2013). Ook volgden er tentoonstellingen in Londen, New York en Braziliƫ. Het Dordrechts Museum had al twee eerdere werken van Ammerlaan uit 2013 in de collectie. De nieuwe aanwinst Untitled (2016) vormt hier een mooie aanvulling op.

Meer kunst van Frank Ammerlaan zal te zien zijn in de grote expositie De Meest Eigentijdse Schilderijen Tentoonstelling. Deze tentoonstelling rond de vraag ‘Hoe staat het met de Nederlandse schilderkunst?’ opent 1 juli 2018 in het Dordrechts Museum en bevat ook recente kunst van onder andere RaQuel van Haver, Robert Zandvliet en Gijs Frieling.

 

Beeldcredits:

Untitled (2016). Mirror, zinc on metal. 180 x 160 cm.

Foto:

Kunstenaar Frank Ammerlaan naast zijn werk Untitled (2016). Door: Milan Rinck.