Engels meesterwerk toegevoegd aan de collectie Nederland

DORDRECHT – Dankzij financiële steun van de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds, de Bedrijfsvrienden van het Dordrechts Museum en vele particuliere donateurs heeft het Dordrechts Museum een bijzonder werk van de Engelse schilder Thomas Gainsborough kunnen verwerven. Hiermee wordt een internationaal topstuk aan de collectie Nederland toegevoegd.

Thomas Gainsborough (Sudbury 1727-1788 Londen) behoort tot de meest succesvolle Engelse kunstenaars, maar is in ons land nauwelijks te zien.

De verwerving van de Gainsborough loopt vooruit op een grootse tentoonstelling in het Dordrechts Museum waarmee in 2020 het 400ste geboortejaar van Aelbert Cuyp wordt gevierd:In het licht van Cuyp. Voor het eerst zal daarbij de impact van Cuyp op de Engelse landschapschilders en in het bijzonder op Gainsborough, Constable en Turner worden getoond. Het aangekochte schilderijLandschap met twee koeien bij een herder en melkmeidkan worden opgevat als een hommage van Gainsborough aan Aelbert Cuyp.

 

Internationale context

Aelbert Cuyp is de bekendste schilder uit Dordrecht. In zijn tijd was Cuyp alleen in zijn geboortestad bekend. Pas na zijn dood werd hij beroemd. In de 18de eeuw ontdekten Engelse verzamelaars en kunstenaars zijn werk. Een ware Cuyp-rage kwam vanaf ca. 1750 op gang. Gainsborough was een van de eerste schilders die zich door Cuyp liet inspireren. De verwerving van dit Engelse schilderij is dan ook niet alleen van belang voor Nederland, maar is ook een unieke kans voor het Dordrechts Museum om de collectie in een internationale context te plaatsen. Met dit kwalitatief hoogstaande schilderij kan het unieke verhaal van de invloed van Cuyp op Gainsborough en de Engelse landschapschilderkunst blijvend worden verteld. Door deze internationale toevoeging wordt zowel de collectie Nederland als de collectie van het Dordrechts Museum in een bredere context en op een hoger plan gebracht.

 

Veel steun

De aanwinst kon rekenen op veel steun. Het is mogelijk gemaakt met bijdragen van het Mondriaan Fonds, de Bedrijfsvrienden van het Dordrechts Museum en Vereniging Rembrandt. De laatste 10 % van het aankoopbedrag is op initiatief van Vereniging Rembrandt door crowdfunding via het platform Voordekunst.nl bijeen gebracht. Peter Schoon, directeur van het Dordrechts Museum is uiteraard zeer ingenomen met de verwerving van dit uitzonderlijke schilderij: “Ongelofelijk mooi dat dit gelukt is. Het is een absoluut topstuk en we zijn dankbaar dat we het aan onze collectie mogen toevoegen. Het is geweldig hoeveel steun we mochten ontvangen”.

 

TentoonstellingVriendschap verrijkt

Het schilderij van Gainsborough is vanaf 21 juni voor het eerst te zien op de tentoonstelling Vriendschap verrijkt. Deze jubileumexpositie toont de aanwinsten die de afgelopen 25 jaar (mede) door steun van de Bedrijfsvrienden zijn aangekocht.