Koningin Máxima opent op 18 februari 2017 de tentoonstelling ‘Een koninklijk Paradijs – Aert Schouman en de verbeelding van de natuur‘. Daarmee krijgt niet alleen de tentoonstelling maar ook het jubileumjaar van het Dordrechts Museum een extra feestelijke start. De tentoonstelling, met als hoogtepunt een complete kamerbeschildering uit Paleis Huis ten Bosch, is te zien van 19 februari t/m 17 september 2017.

Het Dordrechts Museum bestaat dit jaar 175 jaar en is daarmee één van de oudste stedelijke musea van ons land. Het jubileum wordt gevierd met een groots overzicht van het werk van Aert Schouman (1710-1792) uit Dordrecht. Schouman behoort tot de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van de ‘Zilveren Eeuw’. Als dierenschilder is hij internationaal bekend. Hij is befaamd om zijn aquarellen van ‘in- en uitlandsche’ vogels, zoogdieren en planten, en zijn vogelbehangsels.

Beelden (details): Aert Schouman, De menagerie van prins Willem V, behangsel met vogels, 1786, olieverf op doek, Koninklijke Verzamelingen, Den Haag/Staat der Nederlanden (Huis ten Bosch)

Een hoogtepunt in het oeuvre van Schouman vormt de opdracht van Prins Willem V voor een kamerbeschildering in het nieuwe Stadhouderlijk Kwartier, die later in Paleis Huis ten Bosch werd geplaatst. Deze vijf grote behangsels zijn onlangs gerestaureerd en tijdens de tentoonstelling eenmalig te zien. Na afloop van de expositie worden ze na renovatie van Paleis Huis ten Bosch teruggeplaatst in dit toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Naast de behangsels uit Huis ten Bosch is er meer vorstelijke kunst te bewonderen in Een Koninklijk Paradijs. De expositie komt dan ook mede tot stand dankzij de inbreng van de Koninklijke Verzamelingen Den Haag.

Andere samenwerkingspartners zijn het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Vogelbescherming Nederland, Rijksmuseum Twenthe en tal van museale en particuliere bruikleengevers in binnen- en buitenland.