Home > Activiteiten > Excursie Den Bosch – nog enkele plekken!

Excursie Den Bosch – nog enkele plekken!

Locatie
Datum
Prijs
Deelnemers
Den Bosch
20 oktober 2022
€. 40,00
50

Zwanenbroedershuis en Museum Slager

afbeelding: Zwanenbroedershuis Den Bosch

De blauwdrukken lagen al klaar voor een tripje Den Bosch in april 2020, maar het ging niet door. In oktober willen we een nieuwe poging wagen met een iets gewijzigd programma. Twee onderdelen staan op het programma. Een bezoek aan het Zwanenbroedershuis en aan Museum Slager. 

In de Hinthamerstraat bezoeken we het Zwanenbroedershuis. De Broederschap werd al in 1318 gesticht voor de verering van Maria en had in de St Jan dan ook een eigen kapel. Maar daarnaast zorgden zij ook voor de armen en leverden ze een bijdrage aan de ontwikkeling van ‘s Hertogenbosch als centrum voor laatmiddeleeuwse muziek. 

Bijeenkomsten voor maaltijden en muziek werden steeds belangrijker, evenals het verwerven van belangrijke families als lid van de Broederschap. Na de 80-jarige oorlog stelde men nieuwe statuten vast en kreeg de Broederschap een vaste structuur n.l 18 rooms-katholieke leden en 18 protestantse. In 1818 werd Willem II lid en na hem volgden nog veel leden van de koninklijke familie. 

Niet alleen de geschiedenis is erg interessant, maar het gebouw zelf is een bezoek meer dan waard. Het herbergt een schat aan voorwerpen in opdracht vervaardigd, serviezen, drinkbekers en schilderijen.

In de directe omgeving bevindt zich het Museum Slager, een pareltje dat werken bevat van drie generaties, acht schilders. Prachtige portretten, stillevens, boeketten, landschappen, oude stadsgezichten, kortom heel veel variatie. Daarnaast een zaal gebruikt voor wisseltentoonstellingen en in oktober is dat Ans Markus. 

afbeelding: Marie Slager, schilderij 1026×655

Genoeg reden om met ons mee te gaan. De bijdrage is inclusief bus, koffie, rondleidingen en wie weet een drankje na. Lunch op eigen gelegenheid, er zijn voldoende mogelijkheden op de Parade.

afbeelding van Tom Slager

Kunst in beeld

  • Nader bekeken: Wanderlust – Watamula

  • Meer activiteiten