In de 16 eeuw stond bij de stadsmuur bij het Bolwerk een reuzegroot beeld met de naam Hanneken van Dordt, als wachter voor de veiligheid van de stad. Vanaf deze positie had hij zicht op het drukke scheepvaartverkeer. We vinden het beeld terug op een plattegrond van de stad, gemaakt door de kaartenmaker Jacob van Deventer. Dit beeld stelde een man voor, in de middeleeuwen was Hanneken een jongensnaam. Overigens stonden beelden zoals deze reeds in de dertiende eeuw in diverse Europese steden.

Reeds in 2003 maakte de Dordtse kunstenaar Lentink voor een Belgische kunstmanifestatie in De Panne een 7 meter hoog beeld, een legendarische reus die pelgrims over de gevaarlijke rivier droeg. Geopperd is toen om dit beeld naar Dordrecht te halen. Voor dit plaatsvond was het echter al gekocht door de gemeente De Panne.” In 2020 vierde de stad Dordrecht haar 800-jarig bestaan. Allerlei activiteiten werden bedacht en uitgevoerd. Eén van de ideeën was het Choëphore-project van Gerhard Lentink voor een ruim 21 m hoog beeld bij het rivierenknooppunt van deze stad. (Choëphore betekent: ‘plengofferdraagster’.) Een groep burgers pakte dat idee op, noemde het beeld vrijwel onmiddellijk met zijn oude middeleeuwse naam Hanneken van Dordt. Burgers, de kunstenaar en de stad Dordrecht ontwikkelden samen een plan voor realisatie. 

De Stichting Hanneken van Dordt is in 2020 opgericht om te komen tot realisatie en plaatsing van dit beeld. Inmiddels is er overeenstemming met de gemeente waar het beeld, dat 20 meter hoog gaat worden, gaat komen namelijk op Wantij-West, tussen Villa Augustus, de nieuwe stadswerven en Kinepolis in. 

De stichting zegt: We zijn heel blij dat de Gemeenteraad in juli 2024 akkoord is gegaan met de eerste fase van de realisatie van het kunstwerk. Door de gemeente wordt deze opstart gefaciliteerd uit het begrotingsbudget Wantij-West. Het is nu aan ons om te starten met het zoeken van sponsoren en fondswerving, alsmede een crowdfunding op te zetten om de financiële middelen voor realisatie en plaatsen te verwerven. 

Natuurlijk is er ook altijd enige kritiek, zo hoor je soms of we hier wel geld aan moeten uitgeven. Het is goed dat een kunstwerk in openbare ruimte discussie en een gesprek oproept. Wij vinden het beeld een toegevoegde waarde voor Dordrecht. Het kunstwerk is een jonge vrouw, die een grote schaal voor zich in evenwicht houdt en met haar rechtervoet een pas zet in de richting van de rivier. Een symbolische illustratie van de verbondenheid van de stad met het water. Het is een icoon van de stad zoals bijvoorbeeld de Kleine Zeemeermin uit Kopenhagen. Kunst en Cultuur in de openbare ruimte is naar onze mening heel waardevol, een verrijking van de omgeving. Het is voor de stad, de nieuwe wijk Wantij-West, de burgers en de bedrijven die mee doen een schitterend aanknopingspunt voor een gesprek, marketing en bv voor toeristenbezoek. Mensen zullen met het beeld op de foto willen en lopen of varen erlangs. Het maakt onderdeel uit van de groene wandelroute via het Wantij naar de Biesbosch. 

Als de crowdfunding en sponsoring naar tevredenheid verloopt hopen wij dat het beeld er staat uiterlijk over drie jaar. De Stichting gaat in volle vaart verder om te komen tot realisatie en plaatsing van dit iconische beeld en werkt aan nog meer bekendheid in de overtuiging dat het een mooi idee voor de stad is en dat iedereen mee kan doen en kan bijdragen. Wilt u meer weten? Dan kunt u contact opnemen met secretaris@hannekenvandordt.nl. 

Helly Buursma namens VDM commissie PR in gesprek met Geesken Bloemendal-ter Horst (secretaris) en Joes van Lenten(bestuurslid) van de Stichting Hanneken van Dordt. 

Meer kunst in beeld

Verslag activiteit

Atelierbezoek Gerhard Lentink

Uitgelicht

Denken over schenken 3

De Scheffer

Genomineerden nationale kunstprijs De Scheffer 2024